Bucatarie Vlore

Mancaruri traditionale in Vlore

Printre mancarurile populare se numara tavë kosi (miel la cuptor cu iaurt), byrek (aluat sarat umplut cu branza, spanac sau carne) si fructe de mare la gratar, in special peste proaspat si calamari prinsi din marile din apropiere. Vlore este cunoscut si pentru uleiul de masline, branza de capra si mierea Bedunica, adesea folosite in retetele locale. Mesele sunt de obicei insotite de paine de casa si un pahar de raki.

Traditii culinare in Vlore

Traditiile culinare din Vlore sunt adanc inradacinate in influentele mediteraneene si balcanice, cu un accent puternic pe ingrediente proaspete, sezoniere si locale. Uleiul de masline, ierburile salbatice si usturoiul sunt ingrediente de baza in majoritatea retetelor, in timp ce fructele de mare - precum caracatita, midiile si dorada - sunt de obicei preparate la gratar sau prajite in tigaie cu un minim de condimente pentru a le evidentia prospetimea.