Bucatarie Budva

Mancaruri traditionale in Budva

Printre preparatele populare se numara fructele de mare proaspete, precum pestele la gratar, caracatita si risotto-ul negru, precum si Buzara (tocana aromata de crustacee). Iubitorii de carne se pot bucura de prosciutto Njegusi, cevapi (carne tocata la gratar) si pljeskavica (un burger in stil balcanic). Specialitati lactate precum kajmak (branza cremoasa) si painea de casa sunt comune, adesea asociate cu vinuri locale sau rakija (rachiu de fructe).

Traditii culinare in Budva

Traditiile culinare ale Budvei sunt puternic influentate de radacinile sale mediteraneene si balcanice, concentrandu-se pe ingrediente proaspete, locale si metode de gatit simple si aromate. Fructele de mare sunt adesea gatite la gratar la foc deschis sau preparate in ulei de masline si usturoi. Specialitatile din carne, cum ar fi prosciutto-ul Njegusi, sunt afumate in mod traditional si uscate la aer in regiunile montane, dandu-le un gust distinct. Uleiul de masline, ierburile proaspete precum rozmarinul si foaia de dafin si painea de casa sunt alimente de baza, reflectand o traditie a gatitului natural, rustic, care pune accent pe prospetime si autenticitate.