Bucatarie Vilnius

Mancaruri traditionale in Vilnius

Cepelinai (galuste de cartofi umplute cu carne, branza sau ciuperci, adesea servite cu smantana si bucati de slanina, saltibarsčiai (supa de sfecla rece, perfecta pentru vara), kibinai (patiserie umplute cu carne tocata, facute in mod traditional de comunitatea Karaim din Trakai), kugelis (budinca savuroasa de cartofi coapta cu slanina si ceapa), juoda duona (paine de secara neagra, un aliment de baza in gospodariile lituaniene), bulviniai blynai (clatite de cartofi, crocante si delicioase, de obicei servite cu smantana sau sos de ciuperci), hering murat (mancare traditionala servita adesea in timpul sarbatorilor, marinata cu ceapa si condimente).

traditii culinare in Vilnius

Traditiile culinare lituaniene sunt adanc inradacinate in utilizarea ingredientelor locale, de sezon si a metodelor vechi de gatit. Cartofii, sfecla, secara si ciupercile sunt ingrediente de baza, care reflecta mostenirea agricola a tarii. Mancarurile traditionale implica adesea murarea si fermentarea. Produsele lactate, cum ar fi casul si smantana, sunt utilizate in mod obisnuit pentru a imbunatati aromele. Mesele de familie sunt evenimente venerate, cu painea de secara neagra ocupand un loc special la masa.